Mesarji bio photo

Mesarji

COED slowpitch softball ekipa

Email Twitter Facebook

Softball pravila

Softball je različica baseballa. Igra se z večjo žogo in na manjšem igrišču. Pravila softballa so pravilom baseballa zelo podobna, razlikujejo pa se v nekaj podrobnostih.

Cilj igre

Cilj igre je odbiti žogico v igrišče in nato osvojiti čim več baz. Ko igralec osvoji vse štiri baze po vrsti, se to imenuje “run” in takrat njegova ekipa osvoji točko. Ekipa z največ runi (točkami) je zmagovalka tekme.

Ekipe in igrišče

Ekipa za slowpitch softball šteje 10 igralcev, v COED (mešani) različici je razmerje punc in fantov 5 : 5. Igra traja 7 inningov (menjav), v katerih obe ekipi izmenično odbijata in branita. Vsak inning je razdeljen v dva dela imenovana top oz. bottom. Ekipa, ki igra v gosteh, v “top of the inning” odbija in nasprotna ekipa brani, v “bottom of the inning” pa se vloge obrnejo.

Igrišče ima štiri baze postavljene je v obliki diamanta. Baze se imenujejo domača baza (kjer stoji odbijalec), prva, druga in tretja baza. Pitcher (metalec) stoji približno na sredini diamanta na ploščici, imenovani “pitcher’s plate”. Metalec meče žogo vedno izpod rame, v slowpitch različici v loku vsaj 1,80 m in največ 3,60 m nad tlemi.

Osnovna pravila

Pitcher, ki je igralec v obrambi, vrže žogo batterju (odbijalcu), ki je član nasprotne ekipe v napadu. Odbijalec odbije žogo in poskuša osvojiti čim več baz, preden mu osvajanje in napredovanje po bazah preprečijo igralci nasprotne ekipe v obrambi.

JR odbije žogico

Ekipa v obrambi poskuša igralce v napadu izločiti. To storijo tako, da ali ujamejo odbito žogico v zraku, žogico podajo na bazo, preden jo igralec v napadu osvoji, ali pa se z žogico med tekom med bazami dotaknejo igralca.

Berni izloči igralca na prvi bazi

Vsakič, ko igralec v napadu napreduje čez tri baze nazaj do domače, kjer je napad začel, ekipa v napadu prejme točko.

Igralci

Obrambni igralec, ki igra znotraj diamanta, se imenuje “infielder”, igralec zunaj diamanta pa “outfielder”. V infieldu igra 6 igralcev, v outfieldu pa 4. Igralec v napadu, ki odbija žogico, se imenuje “batter”, ko jo odbije in poskuša osvojiti bazo, se imenuje “batter-runner”, ko pa uspešno osvoji bazo in poskuša napredovati, medtem ko njegov soigralec v napadu odbija, se imenuje “runner”.

Oprema

Žogica je trda usnjena žogica rumene barve z obsegom 12 palcev. Žogico se lovi z rokavico, ki jo igralec, če meče z desno, nosi na levi roki in obratno. Žogico v napadu odbijamo s kijem, ki je lahko različnih dimenzij in teže, v slowpitchu se navadno uporablja 34 palcev dolge in od 24 do 30 unč težke kije.